Lättare att bli basebollproffs än författare?

Rent statistiskt kan det vara enklare att bli fotbollsproffs än författare i Sverige. Åtminstone om man ska utgå ifrån hur det ser ut i USA där baseboll är den stora sporten och det är minst lika hård konkurrens om att bli utgiven på ett stort förlag som författare.

Jonathan Evison skriver i blogginlägget “Getting an Agent and Making a Living as a Writer”:
“Getting a novel length work of literary fiction published is statistically harder than playing baseball on a professional level– that is to say, all levels of professional baseball. And if we’re to believe the numbers agents and publishers use with regard to how many people actually make a viable living writing fiction– I’ve heard between 100 to 200 writers– it is statistically harder to make a living writing literary fiction than it is to play Major League baseball.”

Fördelen som författare är att man inte behöver ett förlag. Man kan ge ut sin bok själv om man tror på sig. Det är inte lika enkelt om man är fotbolls- eller basebollspelare att spela på toppnivå utan ett lag att göra det i. Alltid något positivt eller hur?