Dags att byta plattform – men vilket hästjobb

Under hösten har jag upptäckt WordPress. Eller rättare sagt äntligen börjat testa det. Och jag är fast, det passar perfekt till den nivå av sajter som jag pysslar med. Enkelt, snabbt men ändå kraftfullt.

Jag har de senaste åren jobbat med DotNetNuke som visserligen utvecklats enormt under den här tiden och verkligen är ett starkt ramverk för både stora och små sajter. Men det är fortfarande inte lika lättanvänt som WordPress och dessutom mycket mindre i antal användare. Andra snabba fördelar med WordPress:

  • Bättre admingränssnitt med autosave mm
  • Bättre pingback/trackback-funktionalitet
  • Fler plugins att välja på – dessutom är de flesta gratis
  • Fler utvecklare/designers att välja på om man vill ta hjälp

Därför har jag bestämt mig för att flytta mina sajter till WordPress-plattformen. Men det tar emot eftersom det är ett stort arbete. Vissa sajter har hundratals inlägg/nyheter/sidor. Jag har inte hittat något enkelt sätt att exportera/importera och därmed återstår två alternativ:

  • Radera ett stort antal gamla inlägg och starta från noll
  • Manuellt klippa och klistra

Hade det bara varit en sajt det handlade om så hade jag inte tvekat. Exempelvis dahlgren.net har jag redan flyttat ett par gånger mellan olika plattformar och då rensat ut en del inaktuellt material men även klippt-och-klistrat över ett 100-tal blogginlägg.

Det svåraste blir kommentarerna till olika inlägg – hur hanterar man dem när man ska flytta till en annan plattform?

En annan svår sak är att vissa av mina sajter har ett omfattande innehåll som andra personer bidragit med:
vipstory.se – här finns ett par hundra noveller av olika författare. Har dock inte uppdaterats sedan sommaren 2007.
veckansnovell.se – även här några hundra noveller, en del hyfsat nya.

Sedan finns det sajter som har väldigt bra med trafik från google tack vare att innehållet är väl indexerat, som berättarskolan.se vilket gör att man får tänka till en extra gång i samband med flytten. Vad händer med gamla länkar?
Samtidigt, när man tittar på trafiken så kan man ju också fråga sig vad 1000 unika besökare i månaden är värda om 80 procent av dem inte stannar mer än ett par sekunder på sajten?

Det är bara att konstatera – att flytta en webbplats är lika jobbigt som att flytta från en bostad till en annan. Även om man inte ser några flyttlådor.

PS – om du tycker att jag inte varit flitig med bloggandet här så finns förklaringen på InnebandyPiraternas hemsida. Den sajten ligger redan i WordPress, vilket gör det enklare och roligare att blogga dessutom.