Gratis varuprover funkar även online

Du ser dem titt som tätt på stan. Företagen som gör event och delar ut gratis varuprover. Det finns inklistrade påsar med schampoo i tidningar eller rentav hela flaskor med dryck under lönehelgerna.
Syftet är detsamma, kunden får möjlighet att prova och om de gillar varan så kommer de att köpa den. Tröskeln att testa plockas bort med ett gratis varuprov.
Tidningar har länge använt den här strategin, att “sampla tidningar” i samband med event är ett prisvärt sett att få fler att provläsa. Tryckkostnaden är marginell.

På internet är kostnaden för gratisprover dessutom noll. Det kostar nästan ingenting (om man bortser från serverkostnader) för exempelvis musikindustrin att ge bort gratisprover av sin musik.
Hur kommer det då sig att det görs i så begränsad skala?

En som testat är Trent Reznor i Nine Inch Nails.
I början av mars fick han rubriker när han släppte sitt nya album i fyra delar (Ghost I-IV) i en rad olika prisklasser och versioner. De unika var dock att han gav bort Ghost I. Han till och med laddade upp det på Pirate Bay så att vem som helst kunde ladda ner det.

Sedan fanns det fem olika alternativ för fansen att välja på:

  • Gratis – de första nio låtarna i MP3-format utan kopieringsskydd
  • 5 dollar – samtliga 36 låtar + en 40-sidig pdf
  • 10 dollar – alla låtarna på två CD-skivor med en 16-sidig broschyr
  • 75 dollar – Deluxe Package (2 CD-skivor, 1 DVD, Blue Ray-skiva)
  • 300 dollar – Ultra Deluxe Package (Blue Ray-skiva, DVD, videos, lyxförpackning etc) i begränsad upplaga (2500 ex)

De två dyrare inkluderade extraversioner av musiken i flerkanalsformat för dem som gillar att mixa exempelvis.

Effekten? Han sålde slut på de 2500 exemplar av lyxpaketet. Med andra ord en intäkt på 750 000 dollar (4,5 miljoner kronor) vilket inte är illa på några dagar – utan hjälp av ett stort skivbolag. Lägg till det inäkter från övriga varianter.
Självklart spelar det in att han är nästan ensam på marknaden om att göra detta. Men det får en ändå att fundera.

Själv överväger jag en satsning på mitt författarskap och välja egen utgivning på något nytt innovativt sätt istället för att vända mig till de stora förlagen och hoppas på lyckan i deras urvalslotteri.
Förlagen har expertkunskaper som är ovärderlig. Men det går samtidigt att upphandla samtliga dessa tjänster på marknaden och förmodligen få ihop ett dream-team som är ännu vassare.
Trent Reznor bevisar att det är möjligt.